8 tips om veilig auto te rijden in de winter

Februari 15, 2021

8 tips om veilig auto te rijden in de winter

Winters weer kan voor verraderlijk gladde wegen zorgen. Winterbanden of all-seasonbanden geven je meer grip, maar kunnen een vals gevoel van veiligheid geven. Autorijden bij winterse omstandigheden vraagt dan ook om een aangepaste rijstijl en een goede voorbereiding. Met deze tips ga je veilig de weg op.

1. Houd afstand

Eén van de belangrijkste tips: houd voldoende afstand. Meer dan dat je normaal zou doen. Je remweg is namelijk aanzienlijk langer op een koud, nat, ijzig of besneeuwd wegdek. Óók met winter- of all-seasonbanden. Deze banden zorgen voor meer grip op een gladde weg dan een zomerband, maar niet voor dezelfde grip die een zomerband op een droog wegdek heeft. Je hebt dus altijd meer meters nodig om op tijd te stoppen.

2. Rijd rustig

Voorkom hard en abrupt remmen, gas geven, sturen, schakelen of invoegen. Houd zoveel mogelijk een constante snelheid aan. Zo voorkom je dat je in een slip raakt.

3. Pas je snelheid aan

Het klinkt logisch, maar veel bestuurders doen dit onvoldoende: matig je snelheid. Bij nat weer kan je remweg verdubbelen. Bij ijzel of sneeuw zelfs verviervoudigen. Flink langzamer rijden is dan dus echt noodzaak.

4. Kijk ver vooruit

Houd niet alleen de auto direct voor je in de gaten, maar kijk goed in de verte. Zo kan je op tijd anticiperen op mogelijk gevaarlijke situaties, zoals een plotselinge file, invoegende bestuurders, verkeerslichten of een ongeluk. Wil je helemaal goed voorbereid achter het stuur zitten? Volg dan hier onze gratis online rijvaardigheidstraining.

5. Maak je autoruiten schoon

Bevroren of beslagen autoruiten? Maak alle ruiten volledig schoon vóórdat je de weg opgaat. Zo kan je op tijd reageren op onverwachte situaties. Een kijkgaatje schoonvegen is niet voldoende. Je riskeert dan ook een fikse boete. Liever bevroren autoruiten voorkomen?

6. Check de bandenspanning

Zorg dat de banden de juiste spanning hebben. Je hebt dan een betere wegligging en meer grip. Je checkt dit het beste elke maand. De juiste bandenspanning vind je terug in het instructieboekje, op het tankklepje of op de sticker van het bestuurdersportier.

7. Blijf rustig als je toch slipt

Gaat het toch mis en raak je in een slip? Dan is het belangrijkste: blijf kalm. Laat het gaspedaal los, rem niet en maak geen bruuske beweging met het stuur. Dreig je de vangrail te raken? Trek dan vooral niet in paniek hard aan het stuur. Stuur rustig iets bij in de richting waar je naartoe wilt. Zodra de banden weer grip hebben rijd je dan vanzelf in de juiste richting.

8. Leg een noodpakket in je auto

Onze laatste tip: leg een noodpakket in je auto met een warme deken en wat te eten en drinken. Bij kou kan je namelijk sneller een hongerig gevoel krijgen. Kom je onverhoopt langdurig stil te staan door bijvoorbeeld een file, dan biedt zo’n noodpakket uitkomst. Een paar warme schoenen kan ook handig zijn, mocht je de auto uit moeten bij slecht weer.

Kort samengevat: pas je rijstijl aan bij winters weer en haast je niet op de weg. Voldoende afstand houden, je snelheid aanpassen en goed vooruit kijken voorkomt al een hoop ellende. Goede reis!

Traxall Nederland maakt gebruik van cookies om uw gebruiksgemak te verbeteren.Meer informatieAccepteer cookies