De verschillen tussen een hybride auto en een elektrische auto

Augustus 17, 2022

Elektrisch rijden

Elektrisch rijden wordt steeds populairder en er komen ook steeds meer nieuwe auto’s bij. Wanneer je aan het kijken bent naar een elektrische auto, dan merk je al gauw dat je te maken hebt met allerlei afkortingen. Maar wat betekenen deze afkortingen nou precies?

We zetten er een aantal voor je op een rijtje:

  • EV:  Electric Vehicle – deze term duidt alle elektrische auto’s aan.

  • MHEV: Mild Hybrid Electric Vehicle – dit zijn auto’s die alleen op een brandstofmotor rijden. De elektromotor dient ter ondersteuning van de brandstofmotor bij het accelereren of bij het oprijden van hellingen. Een mild hybride-systeem heeft een kleine batterij en een compacte elektromotor. De motor haalt al z'n stroom uit de accu. Deze batterij wordt opgeladen door energie terug te winnen tijdens het rijden.

  • HEV:  Hybrid Electric Vehicle – Auto’s die op stroom én op een andere brandstof rijden.
    Deze voertuigen rijden voornamelijk op de brandstofmotor maar het is ook mogelijk om kleine afstanden (met gematigde snelheid) volledige elektrisch te rijden. Een hybrideauto heeft een relatief kleine accu die tijdens het rijden door de verbrandingsmotor en door teruggewonnen remenergie wordt opgeladen. Een hybride auto is niet op te laden met een stekker.

  • PHEV: Plug-in Hybrid Electric Vehicle - Deze auto’s rijden via hetzelfde principe als een hybride auto alleen de accu is wat groter (actieradius van gemiddeld 60 km). Een Plug-in hybride auto is een fijne combinatie van een brandstofauto met elektrische aandrijving. Zodra de accu leeg is schakelt de auto vanzelf over op de verbrandingsmotor. Ook bij deze auto’s zorgt o.a. de remenergie voor het opladen van de accu. Het grote verschil met een hybride auto is dat de accu van een plug-in hybride, thuis of via een laadpaal kan worden opgeladen. De 'elektrische' afstand is over het algemeen voldoende voor veel ritten, bijvoorbeeld woon-werkverkeer en op langere afstanden profiteer je van de brandstofmotor. 

  • BEV: Battery Electric Vehicle – volledig elektrische voertuigen die beschikken over een grote batterij waarin de stroom kan worden opgeslagen. Een Battery Electric Vehicle heeft geen andere energiebron dan deze batterij.

  • FCEV: Fuel Cell Electric Vehicle – dit wordt ook wel een waterstof auto genoemd. Waterstof wordt door een brandstofcel omgezet in elektriciteit waarmee de wielen worden aangedreven.

De kosten voor het opladen van een elektrische auto zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het elektriciteitstarief en het model van de auto. Naar schatting bedragen deze kosten ongeveer een vijfde van de brandstofprijs. Uit onderzoeken blijkt dat bestuurders van plug-in hybride auto’s 70% van de tijd elektrisch rijden, wat aanzienlijk minder brandstofverbruik met zich meebrengt in vergelijking met een traditionele auto.

Traxall Nederland maakt gebruik van cookies om uw gebruiksgemak te verbeteren.Meer informatieAccepteer cookies