Met de elektrische auto de winter door!

December 18, 2023

Rijden met een elektrische auto in de winter vereist wat extra aandacht, gezien de invloed van kou op de batterijprestatie en andere systemen.

Een slimme aanpak begint met het plannen van je ritten. De kou kan namelijk de actieradius van je elektrische auto verminderen. Het is raadzaam om laadstops in je reis te plannen en rekening te houden met de verminderde actieradius bij lagere temperaturen. Om je elektrische auto in optimale conditie te houden, is het essentieel om de auto voor te verwarmen terwijl de auto nog is aangesloten. Hierbij komt de handige timerfunctie van pas, waarmee je het interieur kunt voorverwarmen voordat je de weg op gaat. Bij sommige elektrische auto's kan het inschakelen van de batterijverwarming bijdragen aan verbeterde prestaties in kou. Dit minimaliseert de energiebehoefte van de batterij tijdens het rijden. Het is handig om deze functie te kennen en te gebruiken wanneer dat nodig is. Indien mogelijk, laad de batterij op terwijl de auto binnen staat. Koude temperaturen verminderen het goed kunnen opladen van de auto buitenshuis. Controleer regelmatig de laadkabels en bescherm ze tegen stijfheid door extreme kou.

Houd ook rekening met de bandenspanning, aangezien koude temperaturen deze kunnen doen afnemen. Zorg ervoor dat de banden op het aanbevolen niveau zijn om de grip en veiligheid te handhaven.

Tijdens het rijden is het gebruik van de eco-modus een slimme keuze, indien beschikbaar. Deze modus verbetert de energie-efficiëntie en kan de actieradius vergroten. Sommige elektrische auto’s gebruiken een koelsysteem voor de batterij. Controleer het koelvloeistofniveau en zorg voor voldoende bescherming tegen bevriezing.

Tot slot, als je auto regeneratieve remmen heeft, maak hier dan slim gebruik van om de batterij op te laden. Wees uiteraard voorzichtig bij ijzige omstandigheden.

Door deze methodes toe te passen, kun je jouw elektrische auto beter voorbereiden op winterse omstandigheden!

 

Traxall Nederland maakt gebruik van cookies om uw gebruiksgemak te verbeteren.Meer informatieAccepteer cookies