Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit

Mei 15, 2024

Meer dan 85% van de bedrijven is nog niet klaar voor CO2-rapportage

Veel bedrijven met 100+ medewerkers zijn niet klaar voor de Rapportage­verplichting Werkgebonden Personenmobiliteit die vanaf 1 juli van kracht is. Maar liefst bijna 90% heeft daarover zelfs nog geen contact gehad met de werknemers, zo blijkt uit een recente peiling. TraXall biedt hiervoor een handige CO2 rapportage-app.

De regels van de nieuwe Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit zijn helder: vanaf 1 juli moeten bedrijven met meer dan 100 medewerkers registreren hoeveel kilometers hun werknemers afleggen voor hun werkgever, met welk vervoermiddel en welke energie/brandstof ze daarvoor gebruiken.

De nieuwe verplichting is de opmaat naar een systeem waarbij de overheid in de toekomst normen kan opleggen, zoals een maximum aan uitstoot. Woon-werkverkeer en zakelijke reizen zijn goed voor de helft van de CO₂-uitstoot van de mobiliteitssector, die in 2022 bijna 20% uitmaakte van de totale CO₂-uitstoot in Nederland. Ondernemers vrezen vooral meer administratie en bureaucratische rompslomp zonder meetbaar positief milieueffect, meldde FD onlangs. Volgens website HR-Praktijk bleek uit een recente steekproef onder honderden 100+-bedrijven dat bijna 90% hierover nog niet met de medewerkers heeft gecommuniceerd.

Handmatig of volledig automatisch

Klanten van TraXall hoeven zich daarover niet druk te maken. In lijn met de ontzorging ging TraXall een samenwerking aan om de CO2 rapportage-app aan haar klanten aan te kunnen bieden. “Die registreert eenvoudig de CO₂-uitstoot van het woon-werk verkeer van medewerkers”, aldus Hans Roeffen, Directeur bij TraXall Nederland. “De CO2 rapportage-app weet met welk voertuig je reist, over welke afstand en op welke brandstof of energie. Dat kan handmatig maar ook volledig automatisch én met behoud van de volledige privacy van de medewerker. Daarnaast berekent de CO2 rapportage-app ook de eventuele kilometervergoedingen en alle data staat overzichtelijk op een online dashboard. Zo combineert de CO2 rapportage-app innovatie, duurzaamheid en gebruiksgemak.”

Mobiliteitsbeleid en/of -budgetten

De komst van de nieuwe wet is een goed moment voor bedrijven om hun mobiliteitsbeleid te herijken. Roeffen: “Soepele mobiliteitsregelingen en een prettige user experience zijn in de huidige krappe arbeidsmarkt een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Dat stelt werkgevers voor ingrijpende keuzes: hoe geef je mensen maximale keuzevrijheid tegen de scherpste prijs? Hoe verduurzaam je hun mobiliteit? Moet je je wagenpark volledig elektrificeren? En hoe integreer je de nieuwe sluitende CO₂-rapportageverplichting? In de CO2 rapportage-app kun je evt. ook de mobiliteitsbudgetten managen. Super handig dus!

Met onze expertise, schaalgrootte én de CO2 rapportage-app biedt TraXall op al die vragen helder antwoord.”

Traxall Nederland maakt gebruik van cookies om uw gebruiksgemak te verbeteren.Meer informatieAccepteer cookies