Trends en ontwikkelingen op de leasemarkt in 2023

Februari 23, 2024

Wat waren de trends en ontwikkelingen op de leasemarkt in 2023.

Het aantal registraties van nieuwe lease personenauto’s steeg in 2023 met 20%. Daarmee staat het totaal aantal nieuwe geregistreerde leaseauto’s op 187.745. Maar liefst 150.164 hiervan zijn zakelijke leaseauto’s. Deze toename laat zien dat er een voortdurende vraag naar zakelijke mobiliteit is.

De opvallende verschuiving naar elektrische bestelwagens, met bijna 17 procent van nieuwe leases die nu elektrisch zijn, wijst op een groei van duurzame voertuigen binnen het bedrijfsleven. Het budget van 33 miljoen euro voor de Subsidieregeling Emissie loze Bedrijfsauto’s (SEBA) dat in 2023 beschikbaar was wat aangeeft dat er aanzienlijke interesse is en dat ondernemers bereid zijn over te stappen naar elektrische bestelauto's, mogelijk vanwege de financiële stimulans.

Het is de verwachting dat de aanschafprijs van een elektrische bestelauto in 2025 concurrerend zal zijn met die van één op fossiele brandstof aangedreven bestelauto, dit toont aan dat er een positieve ontwikkeling is in de kostenverhoudingen tussen elektrische auto en die op fossiele brandstof.

De gemiddelde aanschafprijs van leasevoertuigen nam verder toe mede door de inflatie en de elektrificatie van het wagenpark. Leasemaatschappijen investeerde aanzienlijk in nieuwe voertuigen. Met bijna €8 miljard aan personenauto’s en bijna €1,2 miljard aan bestelwagens.

Leaserijders geven de voorkeur aan kleine en compacte (gezin)wagens uit het B en C segment, waarbij  SUV’s terrein winnen (45 %). Populaire merken in dit segment waren de Kia Niro, Volvo XC40 en de Peugeot 2008, vaak betrof het dan de elektrische versie in de kleur grijs (31,1%), zwart (29,2%) of wit (20,9%).

De merken VW, Kia en Peugeot registreerden de meeste nieuwe leasevoertuigen, zowel personenauto’s als bestelwagens.

Traxall Nederland maakt gebruik van cookies om uw gebruiksgemak te verbeteren.Meer informatieAccepteer cookies