Zakelijke auto en geen fiscale bijtelling

Februari 22, 2018

Bij het rijden van een zakelijke auto gaat de belastingdienst er in eerste instantie vanuit dat deze auto ook privé gebruikt gaat worden, en heeft de werkgever een verplichting om een fiscale bijtelling in te houden. Gaat u de zakelijke auto niet privé gebruiken dan dient u zelf zorg te dragen voor een verklaring naar de belastingdienst.
In deze blog geven wij u informatie over 2 verschillende verklaringen die de belastingdienst hanteert.


Verklaring geen privégebruik auto
Wanneer een personenauto van de werkgever u wordt aangeboden krijgt hebt u de mogelijkheid om deze personenauto niet privé te rijden. Door gebruik te maken van de Verklaring geen privé gebruik auto wordt er geen fiscale bijtelling ingehouden door uw werkgever. De verklaring dient u zelf aan te vragen bij de belastingdienst en u dient de werkgever te voorzien van een kopie. Indien er wijzigingen plaatsvinden dient er een nieuwe verklaring ingevuld te worden.


Rittenregistratie
Doordat u de verklaring niet privé gebruik auto hebt ingediend bij de belastingdienst bent u verplicht de gereden kilometers bij te houden.
Per rit moeten er gegevens genoteerd worden, onder andere:
het merk, type en kenteken van de auto
de periode waarin de auto ter beschikking stond
datum
begin- en eindstand van de kilometerteller
vertrek- en aankomstadres van heen- en terugreis
route indien deze niet gebruikelijk is
aard van de rit: privé of zakelijk
omrijkilometers indien er tijdens een zakelijke rit voor privé doeleinden extra kilometers gemaakt worden

U mag 500 kilometer privé rijden per kalenderjaar maar ook deze kilometers moet u registeren in een rittenregistratie. Op de site van de Belastingdienst kunt u hier de uitgebreide informatie over terugvinden. De rittenregistratie kunt u op verschillende manieren bijhouden, via een Blackboxsysteem, Track & Trace systeem, via een app of handmatig. Deze rittenregistratie dient u in te leveren bij de werkgever.

Als u als hiker werkzaam bent voor een bedrijf gelden er andere afspraken, deze kunt u vinden op de site van de belastingdienst.

Uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto
Indien u voor uw werkzaamheden gebruik maakt van een bestelauto van uw werkgever is de werkgever verplicht fiscale bijtelling in te houden. Bij alleen zakelijk gebruik kunt u samen met uw werkgever een verklaring invullen, waardoor de inhouding van fiscale bijtelling achterwege gelaten mag worden. Voor bestelauto’s heet dit de Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik.
U hoeft bij deze verklaring geen rittenregistratie bij te houden. Wel moet u bewijsstukken bewaren zoals werkbonnen, afspraken en andere stukken waarmee u aan kunt tonen dat de bestelauto alleen voor zakelijke kilometers is ingezet.
De belastingdienst kan altijd achteraf controle uitoefenen, dus zorg dat u uw administratie met betrekking tot geen privé gebruik auto op orde heeft. Er is een wettelijke verplichting van 7 jaar om de gegevens te bewaren. Mocht uw werkgever gebruik maken van een automatische rittenregistratie dan is de werkgever verantwoordelijk.
Meer informatie kunt u terugvinden op de website van de belastingdienst.

 

Traxall Nederland maakt gebruik van cookies om uw gebruiksgemak te verbeteren.Meer informatieAccepteer cookies